top of page

Ramayana

Please click on the following link to view excerpts from the Hindu mythilogy based dance drama Ramayana  

https://www.youtube.com/watch?v=lWGghX8Dc3U

One of the most wideknown Indian mythological stories is the Ramayana; the story about prince Rama, his love for the beautiful Sita and the battle against the evil king Ravana along with his loyal devotee Hanuman and brother Lakshmana.

 

This production was made and performed for 2000 primary school children in Het Concertgebouw, Amsterdam. They had followed a course about the the epic Ramayan saga and this production was the end of their course. 

 

Later this production was also performed at the Tropentheater (2012) and De Stadsschouwburg Utrecht (2011) and Theater De Regentes (2010). 

Choreografie - Kalpana Raghuraman

Director - Panda van Proosdij

 

Dancers

Anuradha Pancham

Usha Kanagasabai

Indu Panday

Chrada Sheoratan

Satishkoemar Myre-Makhan

Devika Parboesing

 

Musicians:

Vocal: Sandhya Sanjana

Nattuwangam: Smt. Sharada Raghuraman

Tabla: Heiko Dijker

Violin: Lenneke van Staalen

 

Story teller:

Hakim Traïdia/ Sahand Sahebdivani

 

 

 

Een van de bekendste Indiase verhalen is de Ramayana; de geschiedenis van prins Rama, zijn liefde voor de mooie Sita en het gevecht tegen de boosaardige Ravana. Danseres en choreografe Kalpana Raghuraman heeft het verhaal in samenwerking met regisseuse Panda van Proosdij en verteller Sahand Sahebdivani bewerkt tot een voorstelling die speciaal geschikt is voor een jong publiek. Maar ook ouders zullen ervan genieten, want de Zuid-Indiase bharata natyam is een bijzonder 'sprekende' dans, waarin niet alleen de sierlijke handgebaren speciale betekenis hebben, maar ook de stand van hoofd en ogen. Raghuraman gaat op een hedendaagse wijze om met de klassieke bewegingstaal. Zeven dansers en een muziekensemble met tabla, viool en zang brengen het eeuwenoude epos tot leven.

bottom of page